Our social:

4 Mart 2015 Çarşamba

Muhteşem Dörtlü Doğal Ortamlar

Doğa; Atmosfer (Hava Küre), Biyosfer (Canlı Küre), Hidrosfer (Su Küre) ve Litosfer (Taş Küre) olarak dört temel unsurdan oluşan bir bütündür.

Doğayı oluşturan bu dört unsur arasında mükemmel bir dayanışma ve denge vardır. Yeryüzündeki; okyanuslar, denizler, göller ve akarsulardan buharlaşan sular atmosfere karışarak bulutları oluştururlar. Su buharının yoğunlaşması sonucu sular yağış olarak tekrar yeryüzüne döner ve akarsulara, göllere, denizlere ve yer altı sularına karışır. Yağışlarla oluşan sular sular canlılar için hayati öneme sahiptir.
Teknoloji ve uygarlık seviyesi geliştikçe insanların doğal çevreye verdikleri zarar artmaktadır. Özellikle Sanayi devrimi ile beraber insanların doğal çevre üzerindeki olumsuz etkileri daha da artmıştır.
1.       Atmosfer ( Hava Küre)


Çeşitli özellikteki gazların dünyayı çevrelemesiyle oluşmuş doğal bir küredir. Yağış, sıcaklık, bulut, sis, rüzgar gibi olaylar atmosferin çeşitli katlarında meydana gelmektedir.

2.       Biyosfer (Canlı Küre)

Bitkiler, hayvanlar, insanlar ve mikroorganizmalar gibi canlıların oluşturduğu sistemdir. Biyosferin bir parçası olan insan diğer canlılardan farklı şekillerde etkilenmekte ve onların yaşam alanlarını, yaşam biçimlerini etkilemektedir.

3.       Litosfer (Taş Küre)

Yer kabuğunun en dış kısmıdır. Yer’in zamanla soğuması sonucunda oluşmuş üst kısımdaki kayaçlardan oluşan kabuk bölümüdür. Dağlar, taşlar, vadiler, platolar litosferi oluşturan başlıca unsurlardır.

4.       Hidrosfer (Su  Küre)


Litosferin üzerinde bulunan okyanus, deniz, göl, akarsu ve kaynak sularında oluşan kısımdır. 

0 yorum:

Yorum Gönder