Our social:

4 Mart 2015 Çarşamba

Projeksiyon Tipleri

PROJEKSYON TİPLERİ

Dünya’nın küresel şeklinden dolayı yer yüzünün tamamının ya da belli bir bölümünün düzleme aktarılması zor bir işlemdir. Düzleme aktarılmış çizimlerin alanı, küresel yüzey üzerinde kapladıkları alanla birebir örtüşmez. Bu nedenle haritalarda görülen çizimler gerçeğin kendisi değil az çok benzeridir.
Harita çizimlerinin gerçeğe yakın olması için kullanılan çizim yöntemlerine projeksiyon yöntemleri denir. Bu yöntem paralel ve meridyenlerden yararlanarak küresel yüzeyin düzleme aktarılmasıdır.
Hangi projeksiyon yöntemi kullanılırsa kullanılsın haritalardaki alan bozulmaları hiçbir zaman ortadan kalkmaz. Ancak en aza indirgenebilir. Haritalardaki alan bozulmaları, Ekvatordan Kutuplara doğru gidildikçe ve aynı enlem üzerinde alan büyüdükçe bozulmalar artar.

Silindir Projeksiyon

Bu projeksiyonda harita alanı açılmış bir silindir üzerine aktarılır. Bu projeksiyonla çizilen haritalarda ekvator çevresinde doğruya yakın görünümler elde edilirken kutuplara doğru önemli bozulmalar görülür. Silindir projeksiyonla çizilen haritalarda alan bozulur ancak şekil korunur.



Tüm dünyanın gösterilmesi gereken haritalar bu projeksiyonla çizilir.

2. Konik Projeksiyon

Özellikle orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin haritalarını gerçeğe daha yakın göstermek için kullanılır. Bu projeksiyonla elde edilen haritalarda şekil bozulur ancak alan korunur.



Dünyanın yalnızca yarısı gösterilebilir. Ülke haritaları ve teknik ayrıntı isteyen haritalar bu projeksiyonla çizilir.

3. Düzlem Projeksiyon

Dar alanların ve büyük ölçekli haritaların çizimlerinde kullanılır. Haritanın orta kısmı gerçeğe yakınken, kenarlara doğru bozulma artar. Bu projeksiyonla elde edilen haritalarda alan ve biçim bozulmaları fazladır.



Bozulmaların en fazla olduğu projeksiyon tipidir. Dış kısma doğru bozulma artar.


0 yorum:

Yorum Gönder