Our social:

8 Nisan 2015 Çarşamba

Hidroelektrik Potansiyel

Hareket eden her cismin bir enerjisi olduğu gibi, doğ­duğu yerden döküldüğü yere doğru hareket eden akarsuların da bir enerjisi vardır. Bu enerjiye hidro­elektrik enerji adı verilir. Akarsulardaki bu hidroelek­trik enerjiden yararlanılarak elektrik enerjisi elde eden tesislere hidroelektrik santral(HES) adı verilir. Hidro­elektrik santralleri iki tiptir.

1.         Biriktirmeli Hidroelektrik Santralleri (Baraj)
Akarsuların önünün baraj adı verilen kaya, toprak ve beton dolgularla kesilip gerisinde suyun biriktirilmesi esasına dayanan santrallerdir.
2.Biriktirmesiz Hidroelektrik Santraller(Nehir Santrali)
Akarsularda su seviyesinin yükselmesi için bağlama adı verilen set çekilir. Bu setle su tünellere yönlendirilir. Yönlendirilen su türbinleri çalıştırarak elektrik üretilir.Bir hidroelektrik santralin kuruluşunda öncelikle akar­suyun hidroelektrik enerji potansiyellerinin belirlenme­si gerekir. Hidroelektrik enerji potansiyeli ise akarsu­yun debi özellikleri ile akarsu yatağının eğim durumu­na bağlıdır.
Akarsuyun Debi Özellikleri
Akarsuyun debisi artıkça hidroelektrik potansiyeli artar. Debisi düşük akarsular, hidroelektrik santralin kurulmasına elverişli değildir. Akarsuyun debisini belirleyen en önemli etmen iklimdir. Santralin kurula­cağı akarsuyun su toplama havzasındaki iklim elemanlarını değerlendirmek akarsuyun debisi hakkında bilgi verebilir.
Akarsu yatağının topoğrafik özellikleri
Hidroelektrik santralin kurulacağı akarsu yatağının başlıca topoğrafik özellikleri şunlardır:
       Barajın gerisinde suyun birikebileceği bir çanağın olması gereklidir. Çanak belirlenirken su bölümü hattındaki yükselti değerlerine de dikkat edilme­lidir. Aksi hâlde barajda birikecek su taşarak başka alanlara yönelebilir.
       Hidroelektrik santral, akarsu vadisinin en dar kesi­minde kurulmalıdır. Çünkü bu yerler, hem daha da­yanıklı hem de set yapılacağı için daha ekonomik olmaktadır.

Akarsuyun boyuna profilinde suyun düşürülebile­ceği eğim kırıklığının (düşme yüksekliği) bulun­ması gereklidir. Yani yatak eğimi uygun olmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder