Our social:

9 Nisan 2015 Perşembe

Türkiye’de Sanayi

Ham maddenin mamul ve yarı mamul duruma getiril­mesine faaliyetlerine üretil  , üretim tekniğine de nayi ya da endüstri denir.
Üretim yerine ise büyüklüğüne göre atölye ya da fab­rika adı verilir. Bir ülkenin sahip olduğu atölye ve fabri­ka sayısı ile iş gücünün burada istihdam edilme oranı­na göre sanayileşme özelliği belirlenir. Bu özelliklere göre ülkeler sanayileşmiş veya sanayileşmemişülke­ler şeklinde sınıflandırılır.

NE, NEREDE, NİÇİN?
Bugün ülkemizde hemen hemen tüm sanayi kollarına rastlamak olanaklıdır. Sanayi Dünya'da olduğu gibi ül­kemizde de her yere eşit dağılmamıştır. Ülkemizdeki sanayi tesisleri konumlarına göre şöyledir.  Kuzeybatıda; İstanbul, İzmit, Bursa, Sakarya,
Batıda; İzmir, Aydın, Denizli, Manisa,
İç kesimlerde; Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri,
Güneyde; Mersin, Adana, iskenderun, Gaziantep, Kahramanmaraş,
Kuzeyde; Zonguldak, Karabük, Samsun,
Doğuda; Erzurum, Malatya ve Elazığ
Ülkemizde sanayinin belirli yörelerde yoğunlaşmasın­da etkili olan faktörler aşağıda belirtilmiştir.
Ham madde
Ülkemizde bazı yerleşim alanları, orada var olan ham madde kaynağına bağlı olarak gelişen sanayi kolları ile özdeşleşmiştir.
Et ve süt üretiminde; Kars, Ağrı, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Edirne, Bolu
Petrol rafinerisinde Batman
Unlu mamullerde; Konya, Karaman, Ankara, Eski­şehir
Konserve ve içecek sanayiinde; İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, izmir, Aydın
Pamuklu dokumada; Adana, Denizli, Aydın, Gazi­antep
İpekli dokumada; Bursa, İstanbul, Adana
Tütün sanayiinde; Samsun, İzmir, Manisa ve BitlisHalı, kilim ve battaniye dokumacılığında; Hereke, Bünyan, Sivas, İsparta, Uşak, Kula, Gördes, Milas, Gaziantep yerel ham madde kaynaklarına bağlı olarak belirtilen sanayi kollarının merkezi olmuşlar­dır.
Ulaşım
Türkiye'de sanayinin dağılışında etkili olan diğer bir faktör de ulaşım koşullarıdır. Akdeniz ve Karadeniz kı­yıları boyunca uzanan dağlar ile ülkemizin doğusunda yükselti ve engebenin fazla olması, ulaşımı olumsuz etkilediğinden sanayi gelişme olanağı bulamamıştır. Buna karşın ülkemizin batısında yer şekillerinin uygun­luğu, üç tarafının denizlerle çevrili olması ulaşımın, bu­na bağlı olarak da sanayinin gelişmesine olanak sağ­lamıştır. Ülkemizin batı kesimlerinin sanayileşmesinde istanbul ve İzmir limanlarının varlığı göz ardı edilemez. Bununla birlikte İskenderun demir çelik fabrikasının, Samsun bakır işleme tesislerinin, İzmit, izmir ve Mer­sin'deki petrol rafinerilerinin kuruluşunda ulaşım ko­şullarının elverişliliği göz önüne alınmıştır.
Enerji Faktörü
Sanayi tesislerindeki makinelerin çalışabilmesi için enerjiye ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaç büyük ölçüde elek­trik enerjisidir. Türkiye'de sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi taş kömürü, linyit, petrol do­ğal gaz, su gücü, rüzgâr gücü ve jeotermal santraller­den elde edilir. Bu nedenle sanayi tesislerinin enerji kaynaklarına yakın olması tercih edilir. Örneğin Ereğli ve Karabük demir çelik fabrikaları taş kömürü yatakla­rının yakınına kurulmuştur
İklim
iklim koşullarının elverişliliği nedeniyle sanayi kıyıları­mızda yoğunluk kazanırken, elverişsiz iklim koşulları nedeniyle ülkemizin doğusunda sanayi tesisleri sey­rektir.
Pazar
Pazar dışındaki tüm koşullar bir araya gelse bile tüke­tici kitlesinin olmadığı bir yerde sanayi gelişemez. Bu nedenle tüketici nüfusun fazla olduğu Bursa, Ankara, istanbul, İzmit ve İzmir'de sanayi tesisleri daha yoğun­dur.
TÜRKİYE'DE ORGANİZE SANAYİ BÖGELERİ
Sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağ­lamak amacıyla, sanayi kuruluşlarının ulaşım, enerji, yakıt, su, ham madde gibi altyapı ve gereksinmeleriy­le ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran, özel olarak planlanan bölgelere organize sanayi bölgesi adı ve­rilir. Organize sanayi bölgelerinin kuruluş amaçları ara­sında;
       Sanayinin disipline edilmesi,
       Kentlerin planlı gelişmesine katkıda bulunulması,
       Birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürünlerini üreten sanayi tesislerinin bir arada bulunmalarının sağlanması,
       sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılma­sı.
       Sağlıklı, güvenilir bir alt yapı ve ortak sosyal tesis­lerin kurulması,

       Ortak arıtma tesisleri kurularak çevre kirliliğinin ön­lenmesi yer alır.

0 yorum:

Yorum Gönder