Our social:

7 Aralık 2016 Çarşamba

HAVA DURUMU VE İKLİM

Bu konuyu iyi anlayabilmek için öncelikle hava durumu ve iklimin ne demek olduğunu neler ifade etmek istediğini bilmek gereklidir
.
Hava durumu: Anlık veya günlük olarak gerçekleşen havanın durumudur.

İklim: Uzun yıllar boyunca devam eden hava hareketlerinin durumudur.

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi, hava durumları kısa vadedeki havanın durumunu anlatırken, iklim daha uzun vadede ki havanın durumunu anlatmaktadır.

Bunları birer örnekle açıklayalım, “İstanbul genelinde sağanak yağış etkili olacaktır” ile “İstanbul’da bu kış oldukça soğuk geçecek” cümlelerini konumuz çevresinde inceleyelim.“İstanbul genelinde sağanak yağış etkili olacaktır” cümlesinde bir anlık durum belirtilmiştir ve kısa sürelidir. Yani bugün veya yarın sağanak yağış etkili olacaktır ve etkisini kaybedecektir gibi düşünebilirsiniz. Hatta isterseniz süreyi uzatalım 1 hafta boyunca sağanak yağış etkili olsun. 

Bu 1 haftalık süre bile coğrafya için oldukça kısadır. Bu nedenle bu cümle bizlere bir “hava durumu” bildirmektedir. 

Diğer cümleyi incelediğimizde ise “İstanbul’da bu kış oldukça soğuk geçecektir”, buradan anladığımız kış mevsiminin soğuk geçeceğidir. Bir mevsimden yani uzun bir süreden bahsedilmektedir. 

Bu nedenle bu cümle bizlere “iklim” hakkında bilgi vermektedir. Bir diğer püf noktadan bahsedelim ve tanımlamamızı bitirelim. Mesela “Karadeniz iklimi” denildiğinde aklımıza gelen her mevsim yağışlı bir iklimdir. Yani genel olarak uzun vadede nasıl hava olaylarının olacağını bildiğimiz bir durumdur. Kısa vadede hızlıca değişen hava olayları bizlere “hava durumunu”, uzun vadede yaşanacak olan hava olaylarını “iklim” bildirmektedir.Hava durumu ve iklim hayatımıza büyük etki etmektedir. 

Hava durumu anlık veya günlük hava hareketleri olmasından dolayı, Antalya’da yazın hava durumunda yağış mesajı bulunması turizmi etkileyecektir.

İklim ise daha uzun vadedeki uğraş alanlarımızı belirler. Mesela, Antalya’da Akdeniz iklimi görülür ve Antalya’da bu nedenle seracılık faaliyetleri oldukça gelişmiştir. İnsanlar seracılık ile geçimlerini sağlarlar ve durum değişmez, her yıl seracılık yapan bir sürü insan bulunur.

0 yorum:

Yorum Gönder