Our social:

7 Aralık 2016 Çarşamba

İKLİM KUŞAKLARI

İklim kuşakları matematik iklim kuşakları ve sıcaklık kuşakları olarak iki farklı başlıkta inceleniyor. İlk olarak matematik iklim kuşaklarından başlayalım.
1)Matematik İklim Kuşakları :

Temel neden olarak eksen eğikliği gösterilebilir. Eksen eğikliği ve güneş ışınlarının geliş açısı matematik iklim kuşaklarının oluşmasında temel nedendir.
Ekvator ile 23⁰ 27′ paralelleri arasında yer alan bölge “Tropikal Kuşak” olarak adlandırılır. Bu kuşağın özelliği sıcaklıklar sürekli yüksektir. Ekvator ve yakın çevresinde sadece yaz mevsimi yaşanır ayrıca bol yağış alan bir kuşaktır. Ekvatordan başlayıp her 2 yarım küre içinde geçerlidir.
23⁰ 27′ ile 66⁰ 33′ arasındaki paralellerin bulunduğu bölge “Orta Kuşak”olarak adlandırılır. Ülkemiz orta kuşakta bulunmaktadır.
66⁰ 33′ paralelleri ile 90⁰ paralelleri arasında bulunan yere ise “Kutup Kuşağı” denir.
2)Sıcaklık Kuşakları:
sıcaklık kuşakları   Matematik iklim kuşaklarının temelinde eksen eğikliği ve güneş ışınlarının geliş açısı bulunurken, sıcaklık kuşaklarının oluşturulmasında kara ve denizlerin dağılışı, sıcak ve soğuk su akıntıları yer almaktadır.
Yukarıdaki açıklamamıza göre, Kuzey yarım kürede karalar daha fazla alan kapladığı için sıcak kuşak ve ılıman kuşak doğal olarak daha fazla alan kaplayacaktır.
Sıcak kuşak Kuzey yarım küre 30.5⁰ ile Güney yarım küre 27⁰ arasında ki kuşaktır. Geniş bir alanı kaplar. Ama görüldüğü gibi Kuzey yarım kürede Güney yarım küredeki alandan daha geniş bir alana yayılmıştır. Sebebi de karaların daha geniş yer kaplamasıdır.
Ilıman kuşak Kuzey yarım küre de 30.5⁰ ile 68.5⁰ arasında yayılma alanı bulurken Güney yarım kürede 27⁰ ile 48⁰ arasında yayılma alanı bulmuştur. Kuzey yarım kürede daha geniş bir alanda yayıldığını görüyoruz. Bunun sebebi de yine karaların daha fazla alan kaplaması ve sıcak su akıntılarıdır.
Kutup kuşağı Kuzey yarım kürede 68.5⁰ ile 90⁰ arasında görünmektedir. Güney yarım kürede ise 48⁰ ile 90⁰ arasında görülür. Güney yarım kürede bu kadar geniş alanda yayılmasının nedeni Antarktika kıtasının orada bulunmasıdır. Oldukça soğuk bir iklimin varlığı kutup kuşağının görülmesinde etkilidir.

0 yorum:

Yorum Gönder